Cukkini-karfiol "sajt"
sponsored links
Nálam is elkészült az elsõ növényi "sajt"
Nagyon régen keresem, körözöm a violife sajtot, de a mi kis városunkban, és a környékünkön sem találtam rá. Interneten megrendelni nem lehet, mert a nyári melegre való tekintettel nem szállítanak, miután nem tudják biztosítani a megfelelõ hûtést.
Így aztán nekiláttam.................... Mit mondjak? - nem bántam meg. Igaz, hogy messze nem igazi sajt ízû, de hogy nem elõször készült, az is biztos. Persze elegendõ lesz legközelebb a fele mennyiségbõl is, mert ez egy hatalmas adag. (azért biztos, hogy nem fogjuk kidobni, el fog fogyni) S még tovább fogom fejleszteni, mert ezután jönnek majd a színezések, a kicsit fûszeresebbek.
Hozzávalók:
440 g tisztított cukkini
180 g karfiol
500 g víz
160 g kókusz krém
20 g himalája só
60 g étkezési zselatin
Az elkészítése nagyon egyszerû és nagyon kevés munka van vele. Mindent elõ kell készíteni és csak akkor hozzáfogni, mert pillanatok alatt elkészül.
Fogalmam nem volt milyen ízûnek kellene lennie, de a fenti hozzávalókat adtam hozzá. Amikor elkészült és mielõtt formába öntöttem megkóstoltam. Majdnem rosszul lettem, mert olyan sósnak bizonyúlt.....................
De minden jó, ha a vége jó...................
A cukkinit megtisztítottam, a karfiolt megmostam. Elõvettem Bözsit a Rabszolganõt és elkezdtem belerakni a zöldségeket. Felöntöttem a vízzel, megsóztam. és beállítottam a gépet 100 fok 15 percre, 3 fokozaton.
Amikor az idõ lejárt, 5 másodperc turbó fokozatra kapcsoltam, majd hozzáadtam a 3 csomag (összesen 6 g) étkezési zselatint és újra 2 x 5 másodperc turbó fokozattal elkevertem.
A formákat:
1 db tupperware kiöntõ forma,
1 db jó nagy fagyis kehely és
4 db szilikon muffin forma
vízzel kiöblítettem, beleöntöttem az összeturbózott krémszerûséget, s hagytam kihûlni.
Amikor már majdnem kihûlt, hûtõszekrénybe raktam egy éjszakára, hogy megdermedjen.
Alig vártam hogy reggel legyen. Izgultam: kijönnek-e a formából, megdermedtek-e eléggé, és vajon mennyire sóztam el................
Õszintén mondom kicsit félve fogtam hozzá, hogy megszabadítsam "sajtjaim"-at a formáktól, de sikeresen leválasztottam õket :)
Éééééés hát a sósságával sem volt semmi probléma. Hogy hova lett az esti sós íz? - fogalmam sincs, de így ahogyan a hozzávalók írják, ez a mennyiség a hozzáadott mindennel együtt tökéletes lett.
S akkor jött a ma reggel..................
Saját készítésû fokhagymás bõrös császár szalonna, saját készítésû kolbász csirke mellbõl, és a növényi "sajt"-om :) ami cukkinibõl és karfiolból készült. Nagyon jól debütált. Minden nap az asztalon a helye.
Ma zöldborsó krémlevest fõzött Bözsi a Rabszolganõ. Férjem kakaós csigát kért a leves után. Én pedig egy Szafi lángos lisztkeverékbõl aprócska lángosokat sütöttem, amit a vadi új sajtommal kentem meg. Azt hiszem ma is elmarad a vacsora :)